Inwonersaantal
Er kon bij de jaarwisseling 2019/2020 worden vastgesteld dat het inwoneraantal van de gemeente Hulst licht was gestegen.
Afval scheiden
Met ingang van 1 januari 2020 mocht tezamen met het plastic & de drankkartons ook blik worden aangeboden. Deze bundeling van afval wordt PMD genoemd.
Pagadders
Op de Nieuwjaarsreceptie lieten de Pagadders alweer van zich horen. Bekend gemaakt werd dat de Hulster brouwerij Vermeersen in het voorjaar Pagadderbier op de markt zou brengen. En zo geschiedde het ook. Sinds eind februari 2020 kan ook iedereen een miniatuur Pagadder thuis op de schoorsteen zetten. Die zijn te koop. Op 2 oktober 2020 verscheen Pagadder Picaro in de Nieuwe Bierkaai, ook wel Pagadderke Pis genoemd.
Woonwijk Groote Kreek
Op 22 januari 2020 vond een bijeenkomst plaats waar belangstellenden mee konden denken en praten over de invulling van het nieuwe gedeelte van woonwijk Groote Kreek. Ruim honderd geïnteresseerden waren aanwezig. Het voornemen is om de wijk uit te breiden aan de zuidzijde. Eén en ander zal gefaseerd verlopen.
Rioolwerken binnenstad uitgesteld
In januari 2020 werd besloten de rioolwerken die voorzien waren in de Lange Nieuwstraat, Houtmarkt, Kleine Bagijnestraat, Schuttershof, Kreupelstraat, Tuinstraat en Bagijnesteeg in Hulst uit te stellen tot 2021. Reden hiervoor was dat de bouwwerkzaamheden aan de Houtmarkt vertraging blijven oplopen. Een ingrijpende en kostbare herinrichting van de Houtmarkt en de wegen daaromheen zou onverstandig zijn.
Duurzaamheid
Welke doelen moeten worden gesteld? Welke onderwerpen zijn belangrijk? Hoe hoog leggen we de lat? De gemeente Hulst werkte in 2020 aan een Duurzaamheidsbeleid. Als input daarvoor vond in januari 2020 een enquête plaats. Inwoners werden gevraagd hun mening te geven. In totaal namen 291 personen deel aan de enquête. Klimaatadaptie, duurzame energie, circulaire economie en biodiversiteit zijn de belangrijkste thema’s in de gemeente Hulst. Dat bleek uit de enquête.
Adviesraad Sociaal Domein
Op 15 januari 2020 werden de leden van de nieuwe adviesraad sociaal domein officieel benoemd. De adviesraad heeft als taak de gemeente te adviseren over het gemeentelijke beleid op het gebied van het sociaal domein en de uitvoering daarvan.
Hulst by light
Op 17 januari 2020 stond de zesde editie van de Hulst by Light Run te gebeuren. En net als bij alle vorige edities kon ook deze editie op veel en heel enthousiaste deelnemers rekenen.
Pelgrimstas
Op 22 januari 2020 reikte burgemeester Jan-Frans Mulder een Hulster Pelgrimstas uit aan de heer Richard Burggrave uit Vogelwaarde, als dank voor zijn inzet voor de gemeenschap, en die van Vogelwaarde in het bijzonder.
Klimaat centraal
Op 4 maart 2020 stond het klimaat centraal in Den Dullaert te Hulst. Er werd een lezing gegeven over tien klimaatacties die werken. Iedereen was welkom.
Gemeentelijke gebouwen duurzamer
In de eerste helft van 2020 werd geïnvesteerd in het duurzamer maken van de gemeentewinkel, het stadhuis en gemeentewerken. Airco werd vervangen door een installatie met waterpompen, er verschenen meer dan 700 zonnepanelen op de daken en LED-verlichting werd aangebracht.
Bourgondische Buren
Op 27 januari 2020 lanceerde de EGTS het nieuwe grensoverschrijdende project Boergondische Buren. Dit project promotie van hoeve- en streekproducten en hoevetoerisme. Daarnaast komt er een uitkijktoren in Niemandsland, in het waterwingebied op de grens Sint Jansteen/Stekene. Hoe die toren er uit komt te zien, is bepaald aan hand van een wedstrijd. Op 16 september 2020 kwam het ontwerp van Raakvlak Architecten Zaman als winnaar uit de bus. Bedoeling is dat de toren in 2021 wordt gerealiseerd.
Versterk de Scheldekust in Ossenisse
Op 29 januari 2020 bekeken de inwoners van Ossenisse gezamenlijk – in het kader van het project Versterk de Scheldekust - het nieuwe ontwerp voor hun dorp. Conclusie was dat het ontwerp een goede vertaling was van de wensen en input vanuit het dorp. Daarmee waren er voor alle vier de zogenaamde ankerplaatsen aan de Westerschelde nu ontwerpen voorhanden. De volgende stap was de uitvoering van het project voorbereiden en met bestuurders van gemeente, provincie en waterschap bespreken en de (financiële) mogelijkheden samen te onderzoeken.
Vestingcross
Zondag 16 februari 2020 stond de vierde editie van de Vestingcross te gebeuren. Het werd een stormachtige, maar prachtige editie. Veel bezoekers genoten ter plaatse. En ook op televisie was het sportevenement veel bekeken. Het leverde weer prachtige beelden op. Een schitterende promotie voor de gemeente Hulst.
Eerder – op 31 januari 2020 – werd bekend dat de Vestingcross onderdeel van de wereldbekerwedstrijden zou worden. De datum waarop de wereldbekerwedstrijd in Hulst zou plaatsvinden werd bepaald op 3 januari 2021.
Carnaval
Commissaris van de Koning van Zeeland, Han Polman, nam op 8 februari 2020 een voorproefje van het carnaval in de gemeente Hulst. Hij bezocht onder andere het carnavalsdorp Ossenisse.
Op 21 februari werden de sleutels overhandigd aan de Prinsen Carnaval en kon het feest in de hele gemeente Hulst los gaan.
Elkaar ontmoeten in Dullaertwijk
De Dullaertwijk bestond zo’n zestig jaar. Een mooi moment om de inwoners uit te nodigen voor een ontmoetingsbijeenkomst in Den Dullaert. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Maar liefst 160 inwoners waren present op een avond vol positiviteit.
Bedrijvenavond
De jaarlijkse bedrijvenavond stond te gebeuren op 10 maart 2020. Geïnteresseerde ondernemers konden bij zes collega-ondernemers een kijkje in het bedrijf nemen. Verder was het een geslaagd netwerkavond.
Rioolwerken Kloosterzande
Op 11 maart 2020 startten rioolwerken op Kloosterzande. De komende jaren wordt een groot deel van de riolering in Kloosterzande vervangen. Dit jaar was het de beurt aan de Emmastraat, Willem Alexanderstraat, Beatixstraat en het Marijkeplein. Kort na de bouwvakantie werd deze fase afgerond. Daarna startte DNWG met de werkzaamheden aan kabels en leidingen in de straten die in 2021 op de planning staan.
Sloop Hof te Zandeplein
Medio maart 2020 gingen op het Hof te Zandeplein in Kloosterzande een aantal gebouwen tegen de vlakte. Na de sloop werd ter plaatse een bodemsanering uitgevoerd. Een en ander heeft te maken met de herstructureringsplanning ter plaatse.
En toen was er… het coronavirus
Nadat het coronavirus in andere landen was opgedoken, was het ook plots in Nederland en voor we het goed en wel beseften werden landelijke maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het besmettelijke virus tegen te gaan. Het werd GRIP 4.
Op zondag 15 maart 2020 moest de horeca gedwongen de deuren sluiten. Drie dagen later, op 18 maart 2020, besloot de Belgische overheid de grenzen te sluiten. Op enkele grensovergangen na verschenen betonblokkades op de grens. Zeeuws-Vlaanderen kwam daardoor geïsoleerd te liggen.
De 1,5-meter samenleving. Overal verschenen signalen om ons te herinneren aan het houden van afstand. We werden opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven en vaak de handen te wassen.
Onderwijs moest online. Contactberoepen moesten noodgedwongen het werk stil leggen. Sportenmogelijkheden werden aanzienlijk verkleind. Alle evenementenvergunningen kwamen te vervallen en vergaderingen en andersoortige bijeenkomsten werden geannuleerd. Ook dorpshuizen sloten de deuren. Recreatief nachtverblijf was in Zeeland een tijd lang niet toegestaan. De maatregelen hadden effect op het hele leven. Alles werd anders en moest anders gaan.
Direct werd ook werk gemaakt van hulp aan ondernemers die getroffen werden door de coranacrisis. Meerdere regelingen werden gelanceerd, waaronder de TOZO-regeling. Daarvan volgden in de loop van het jaar meerdere aanvraagfases. Heel wat gedupeerde ondernemers deden een beroep op deze regelingen.
Toen de horecaondernemers in juni weer aan de slag mochten, gaf de gemeente Hulst hen de mogelijkheid om hun terras uit te breiden, zodat er meer ruimte – met afstand – ontstond om klanten te bedienen.
In juni werd ook een enquête uitgezet onder de ondernemers in de gemeente Hulst om de impact van het coronavirus voor ondernemers in beeld te brengen. 120 ondernemers namen deel aan dit onderzoek.
2020 was ook het jaar zonder gezelligheid en uitbundigheid. Zonder de vele evenementen die Hulst normaal rijk is. Hulst was Hulst niet meer. Geen overvolle gezellige terrassen vol genietende mensen. Geen Vestrock, geen oranjeactiviteiten, geen Marathon Zeeuws-Vlaanderen, geen GraauwRock, geen Hulsterloofeesten, geen Stuikerfeesten, geen Beachvoetvolley, geen kermissen…. Niets, maar dan ook niets van dat alles.
Toch waren er in deze coronatijd ook veel mooie initiatieven te zien. Mensen probeerden er echt voor elkaar te zijn en beurden elkaar op verschillende wijzen op. Her en der in de gemeente brachten muzikanten spontane optredens om de moed er samen in te houden. Ook waren er verschillende acties om de zorgmedewerkers te bedanken.
Tegen de zomer konden de maatregelen stapsgewijs worden versoepeld. Op 8 juni 2020 ging ook eindelijk de grens weer open. De provincie was gelukkig in mei akkoord gegaan met de lancering van een regeling waar gedupeerden een tegemoetkoming konden vragen voor de omgereden kilometers. De gemeente Hulst nam de uitvoering hiervan op zich.
Toen de zomerperiode aanbrak, hoopten we dat met ons ook het coronavirus op vakantie zou gaan en weg zou blijven. Helaas dat bleek niet het geval. In augustus gingen in Hulst coronacoaches aan de slag om mensen extra te attenderen op de coronaregels en werden looproutes aangebracht.
Medio augustus waarschuwde de rijksoverheid ons voor het ook in Nederland toenemend aantal besmettingen en werden de maatregelen weer aangescherpt. Ook in het najaar ging het niet de goede kant uit. Daardoor ook geen sinterklaasoptochten. Ook werd toen reeds ingezien dat een streep gezet moest worden door het Carnaval 2021. In oktober moest de horeca opnieuw gedwongen de deuren sluiten.
Op 28 oktober werd ook in Hulst een teststraat geopend; aan de Industrieweg 17.
Voor verenigingen en stichtingen voorzag het gemeentebestuur in het najaar een regeling waarbij zij financieel tegemoet gekomen werden. De raad heeft hierover in haar vergadering van 17 december 2020 een besluit genomen.
De situatie ging in november/december dusdanig in de verkeerde richting dat de rijksoverheid besloot tot een lockdown. Die ging in op 14 december 2020. Alle niet essentiële winkels gingen dicht, contactberoepen moesten wederom het werk neerleggen en onderwijs ging weer online. En in lockdown sloten we het jaar 2020 af.
Sloop indoor atletiekhal
In april 2020 werd de Piet Lossie indoor atletiekhal in Hulst gesloopt. Deze was in te slechte staat.
Werken Fred. Hendrikstraat in Lamswaarde
In april 2020 gingen ook de werken van start in de Frederik Hendrikstraat in Lamswaarde. Daar werden eerst de nodige kabels en leidingen onder handen genomen. Op 19 oktober 2020 werd begonnen aan de vervanging van de riolering. Tegen het eind van het jaar 2020 was het einde van de werken bijna in zicht.
Rioolwerken Sint Jansteen
Ook in Sint Jansteen waren er rioolwerken in 2020. En niet zo’n beetje ook. In zeven straten werd de riolering vervangen. De klus begon op 14 april 2020 en was keurig volgens planning voor het eind van het jaar klaar.
Vergunning eerste woningen Perkpolder
April 2020 was ook de maand waarin de vergunning werd verleend voor de bouw van de eerste woningen in Perkpolder. Dat was een belangrijkste stap voor de Gebiedsontwikkeling Perkpolder.
Drager Erepenning overleden
Op 20 april 2020 overleed Jo Everaert uit Hulst, drager van de Erepenning in goud van de gemeente Hulst. Die kreeg hij in 2009 voor zijn rol als stimulator om de Hulster Basiliek tot mooiste kerk van Nederland verkozen te krijgen. En dat lukte.
Lintjesregen & onderscheidingen
De Lintjesregen op 24 april 2020 ging door de coronasituatie ook anders dan anders. De gedecoreerden werden telefonisch door de burgemeester op de hoogte gebracht van de hen toegekende onderscheiding. Zes inwoners kregen een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dat waren Eduard Strobbe, Roos Strobbe – Arens, Ben Boidin, Anja Boidin – de Hullu, Marcella Café – de Lege en Riet van Heese – Rottier.
Verder werden in 2020 nog drie Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt, namelijk aan Peter Rottier, Patrick Hemelaar en Alex Eggermont.
24 leefbaarheidsprojecten
In 2019 kregen wijken en dorpen de kans om projecten in te dienen in het kader van leefbaarheid. Voor iedere wijk cq. dorp was een budget beschikbaar. In mei 2020 kon worden bekend gemaakt dat maar liefst 24 projecten tot uitvoeringen konden worden gebracht.
Opplussen strand Perkpolder
In mei 2020 werd flink geïnvesteerd in het strand bij Perkpolder. Een aanzienlijke hoeveelheid zand werd vanuit het natte deel naar het droge deel geharkt. Hierdoor werd het strand vergroot. Daarnaast werd de locatie waar (op eigen risico) kan worden gezwommen afgebakend door middel van een drijflijn.
Rioolrenovaties
In de loop van 2020 werden op diverse locaties in de gemeente rioolrenovaties uitgevoerd door middel van de kousmethode. Dat was onder andere het geval in Clinge, Kuitaart, Sint Jansteen en Nieuw Namen.
Bestemmingsplan bedrijventerreinen
In mei/juni 2020 gingen het nieuwe bestemmingsplan voor vier bedrijventerreinen ter inzage. Het ging over de terreinen Hoek & Bosch te Kloosterzande, Hogeweg te Hulst, Walsoorden en Clinge. De raad stelde het bestemmingsplan op 1 oktober 2020 vast.
Bonte knaagkever in stadsmolen
Eind mei werd vastgesteld dat de stadsmolen in Hulst aangetast was door de bonte knaagkever. Onderzoek werd gestart hoe dit op te lossen. In november vonden de herstelwerken plaats.
Run op Hulsternaartjes
Op 27 mei 2020 werden de Hulsternaartjes, de groene paaltjes, verwijderd in de Gentsestraat om meer ruimte voor voetgangers te kunnen creëren. Geïnteresseerden konden een paaltje kopen voor een gering bedrag. Dat bleek een schot in de roos. Er waren maar liefst 417 mensen die graag een Hulsternaartje wilden kopen. De opbrengst van de verkoop schonk de gemeente aan de Voedselbank Zeeuws-Vlaanderen.
Klimaatenquête Zeeuws-Vlaanderen
In juni 2020 vond in Zeeuws-Vlaanderen een enquête plaats waarbij het klimaat centraal stond. Klimaatverandering levert risico’s op. Denk maar aan wateroverlast, droogte, hitte en overstroming. Om die risico’s op lokaal niveau in beeld te brengen, voerden de drie Zeeuwse gemeenten gezamenlijk deze enquête uit. 1.157 Zeeuws-Vlamingen vulden de vragenlijst in. Daarvan kwam 30% uit de gemeente Hulst.
Financiën
Uit de jaarrekening 2019 – die in juni 2020 werd gepresenteerd – bleek dat Hulst haar financiën op orde had. Over het jaar 2019 was er sprake van een overschot van zo’n 600.000 euro.
Doch uit de voorjaarsnota 2020 kwam naar voren dat er financiële uitdagingen voor de boeg liggen. Dit kwam met name door Rijksbeleid en ontwikkelingen waar de gemeente geen of minder invloed op heeft. Daarnaast raakt ook de impact van de coronacrisis de gemeente Hulst.
Ter ere van oorlogsveteranen
Op 26 juni 2020 onthulde burgemeester Mulder een nieuw herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan oorlogsveteranen. Het is te vinden op de begraafplaats aan de Zoutestraat in Hulst.
Subsidiebeleid
Op 9 juli 2020 stelde de gemeenteraad het nieuwe subsidiebeleid vast. Voorafgaand aan de besluitvorming was er ruimte voor inspraak en uitleg tijdens diverse online informatieavonden. Omdat subsidieaanvragen nu volledig digitaal dienen te worden ingevuld, werden in het najaar diverse online instructiebijeenkomsten verzorgd voor verenigingen en stichting.
Wmo-hulp steeds beter
Uit het jaarlijkse cliëntenonderzoek Wmo bleek dat de kwaliteit van de geboden Wmo-hulp in de gemeente Hulst steeds hoger wordt gewaardeerd door de inwoners.
Nieuw gezicht voor Julianastraat Heikant
De Julianastraat in Heikant kende een lange poos riool- en wegwerkzaamheden. Maar kort voor de bouwvakantie 2020 was de hele klus geklaard. Op 24 juli 2020 werd de weg heropend. Het resultaat mag er wezen!
Perkpolder was vol
Ook deze zomer was het weer druk aan de Scheldedijk in de gemeente Hulst. Het prachtige zomerweer trok velen naar de zeedijk om daar te genieten van de zon en het uitzicht. Logisch want door de coronasituatie zat een vakantie in het buitenland er voor velen niet in. Perkpolder was zo in trek dat – met het oog op de coronamaatregelen – een aantal keren de toegangswegen werden afgesloten.
Hulde aan levensredders
Op 9 september 2020 zette het Hulster gemeentebestuur acht levensredders in het zonnetje. Zij redden het leven van iemand door tijdig in te grijpen. Hulde ging naar Dennie Knol, Ingrid Braem – Lambert, Sanne van Dijk, Monique Bauwens – van Hooije, Davy de Bakker, Darlien de Bakker – Verbrugge, Theo Verbunt en Elly Verbunt – van Goethem.
Duidelijke taal
In september 2020 werd het project Duidelijke Taal gestart in de gemeentelijke organisatie. Dit was mede één van de actiepunten uit de Inclusieagenda die door de gemeenteraad werd vastgesteld in november 2019.
Graffiti in Graauwse Poort
De fietserstunnel van de Graauwse Poort kreeg in september 2020 een ander gezicht. Jonge Hulsternaren voorzagen de poort van fraai graffitiwerk.
Museum te koop
Het pand van het museum in Hulst ging op 11 september 2020 in de verkoop. Het gaat om het gebouw aan de Steenstraat 28. Daarin is sinds 1979 het Hulster museum gevestigd. Het museum gaat verhuizen naar de overkant van de straat. Daarom wordt het huidige pand verkocht.
Werken Tivoliweg
Op 14 september 2020 gingen de rioolwerken op de Tivoliweg van start. Ook een deel van de Glacisweg en Hulster Nieuwlandweg werd daarbij meegenomen. Het werk vlotte goed. Voor de Kerstvakantie was het eerste stuk al klaar.
Schone Schelde
Op 19 september 2020 ondertekende de gemeente Hulst de overeenkomst Schone Schelde, bedoeld om samen de hoeveelheid zwerfvuil in de Westerschelde structureel te verminderen.
De Kauter & Malpertuus
In 2020 werd gemeenschapscentrum De Kauter op Nieuw Namen voorzien van nieuwe kleedlokalen en een berging. De werken waren in september afgerond en kostten 275.000 euro.
Bij Malpertuus werd ook gewerkt in 2020. Daar werden onder andere een verbouwing en nieuwe toiletvoorzieningen gerealiseerd.
Isoleren
In september 2020 verstuurde de gemeente zo’n 10.000 brieven om inwoners aan te moedigen hun huis te isoleren.
E-jobbeurs
Jaarlijks organiseert de EGTS Linieland van Waas en Hulst een jobbeurs. In verband met de coranacrisis werd dat dit keer een digitale beurs. Dat was een succes. 47 bedrijven namen deel en maar liefst 4.863 mensen vonden online hun weg naar de beurs.
Aardgasvrij wonen
In oktober/november was er een enquête over aardgasvrij wonen. Inwoners werd naar hun mening gevraagd. De respondenten gaven aan het belangrijk te vinden dat de transitie naar aardgasvrij wonen betaalbaar is, dat er keuzevrijheid is en dat de oplossing duurzaam is.
Dag van de Mantelzorg
Op 10 november 2020 was de Dag van de Mantelzorg. Die dag ontvingen in de gemeente Hulst zo’n 850 mantelzorgers een attentie in de brievenbus.
Wonen met zorg
Met het oog op een nog op te stellen woonzorgvisie, werden in november 2020 inwoners uitgenodigd mee te denken over wonen met zorg. Dit gebeurde aan hand van een korte enquête.
Begroting 2021
Op 12 november 2020 stelde de gemeenteraad de gemeentebegroting 2021 vast. Deze is sluitend met aanpassingen zowel qua uitgaven als inkomsten. Mogelijkheid om te investeren zijn er zeer zeker, maar ook onzekerheden.
Nieuwe bibliotheek
In november 2020 werd in de Hulster binnenstad de nieuwe bibliotheek geopend. Prachtig is het geworden. Helaas kon de bibliotheek door de coronacrisis in het jaar 2020 nog maar enkele dagen haar deuren open.
Onderzoek Rekenkamercommissie
In het najaar 2020 deed de Rekenkamercommissie Hulst Terneuzen een onderzoek naar de dienstverlening van de gemeenten Hulst en Terneuzen.
Droge voeten op stadwallen
Wat velen verheugden was de nieuwe laag verharding die in december 2020 werd aangebracht op de voetpaden van de stadswallen. Iedereen weer droge voeten!
Najaarsnota met positief saldo
De najaarsnota 2020 liet een positief beeld zien. Er was een positief saldo van 96.000 euro. De gemeenteraad stelde de Najaarsnota op 17 december 2020 vast.
Gemeente Hulst en sociale media
Vanwege de coronacrisis was het aantal gemeentelijke berichten op sociale media in 2020 aanzienlijk hoger dan in 2019. Ook de interactie was veel groter. Sociale media heeft dan ook een belangrijke rol vervuld in de gemeentelijke informatievoorziening in 2020.
Het aantal volgers op Facebook groeide tot 7.401. In totaal werden op Facebook 1.321 berichten geplaatst; daarop werden zo’n 15.400 reacties ontvangen. Los daarvan waren er nog 614 directe berichten.
Op Twitter telde de gemeente Hulst aan het eind van 2020 circa 2.835 volgers. In totaal werd in 2020 zo’n 1.348 keer getwitterd.
In 2020 groeide het aantal volgers op Instagram tot 2.409 personen. In 2020 plaatste de gemeente Hulst 257 berichten op Instagram.
Online het jaar uit
Geen uitbundige feesten aan het eind van het jaar. Dat was niet mogelijk door de lockdown. Voor jongeren in de gemeenten Terneuzen en Hulst werd daarom op oudejaarsavond een online event georganiseerd met diverse DJ’s en artiesten; te volgen via livestream. Dat bleek een succes. Maar liefst 29.000 jongeren waren online present!